Venner & familie

Se astmafilmen
Loader video...

Skab tryghed
for et barn med astma

Som familie eller ven til et barn med astma er det vigtigt, at du ved, hvad der skal til for at skabe tryghed for barnet – og hvad du kan gøre for, at han eller hun kan have det godt hjemme hos dig. Her på siden finder du alt det, du har brug for, når du vil hjælpe barnet bedst muligt.

Det vigtigste du kan gøre
for et barn med astma

Klæd dig selv godt på om astma, astma-triggere og behandlingen af astma. Det kan du blandt andet gøre ved at se Astmanaut-filmen og læse mere om astma her på siden.

 • Spørg efter barnets astmakort, som ligger i skole- og/eller sportstasken. Her kan du se, hvad barnet er allergisk over for, hvilken medicin barnet tager, og hvordan du skal håndtere et eventuelt astmaanfald
 • Sørg for, at de andre i din familie får korrekt viden om barnets astma og om den behandling, han eller hun får
 • Reducere eventuelle astma-triggere i dit hjem
 • Lad barnet vide, at du ved besked om astmaen og spørg gerne, om han eller hun har husket at medbringe sin medicin

Medicin og astma
kort fortalt

Hvad er astma?

Astma er en kronisk lungesygdom, som kan ramme både børn og voksne. Når man har astma, har man en betændelseslignende tilstand (inflammation) i lungerne, som gør, at slimhinden i luftvejene hæver og danner for meget slim. Astma får også typisk musklerne, der sidder omkring luftvejene, til at trække sig sammen, så man hoster og får sværere ved at trække vejret.

 

Hvad trigger et anfald?

Børn med astma har sarte luftveje og får let symptomer, når de udsættes for noget, de ikke kan tåle. Astmasymptomer udløses eller forværres af det, der kaldes triggere; irritanter (stoffer eller aktivitet, der irriterer de sarte luftveje) eller allergener (stoffer, der fremkalder en allergisk reaktion). Det er forskelligt fra barn til barn, hvad der udløser astmasymptomerne.

Triggere

Irritanter

 • kulde
 • varme
 • fugt
 • røg og os fra tobak, levende lys, udstødning, madlavning etc.
 • stærke dufte eller lugte f.eks. parfume
 • fysisk aktivitet

Allergener

 • pollen
 • husstøvmider
 • dyrehår og -skæl
 • skimmelsvampe

 

Infektioner (forkølelser)

Behandling af astma

Børn med astma har to slags astmamedicin, som de skal tage: forebyggende medicin og hurtigtvirkende medicin. Behandling med medicin er ret effektiv, og korrekt medicinering medfører typisk, at barnet kan leve med astma uden væsentlige begrænsninger.

Barnet skal medbringe den hurtigtvirkende medicin i skole, til fritidsaktiviteter og på besøg hos venner efter skole. Skal barnet overnatte, er det vigtigt, at barnet også medbringer den forebyggende medicin. Barnets medicintaske ligger som regel i skole- eller sportstasken.

Close

Forebyggende medicin

De fleste med astma skal tage forebyggende medicin hver dag. Medicinen modvirker at slimhinden hæver, at der dannes slim, og at musklerne omkring luftvejene trækker sig sammen.

Læse mere

De fleste med astma skal tage forebyggende medicin hver dag. Medicinen modvirker at slimhinden hæver, at der dannes slim, og at musklerne omkring luftvejene trækker sig sammen.

På den måde bliver der bedre plads i luftvejene til at trække vejret frit. Den forebyggende medicin skal typisk inhaleres – det vil sige, at barnet skal suge medicinen ind med et kraftigt sug. Nogle børn skal også tage en daglig tablet. 

Forebyggende inhalationsmedicin er orange/brun

Orange el. brun
Close

Hurtigtvirkende medicin

Et akut astmaanfald skal behandles med hurtigtvirkende medicin, der straks får musklerne omkring luftvejene til at slappe af og dermed give plads til, at luften kan passere.

Læse mere

Et akut astmaanfald skal behandles med hurtigtvirkende medicin, der straks får musklerne omkring luftvejene til at slappe af og dermed give plads til, at luften kan passere.

Hvis barnet ofte får symptomer i forbindelse med sport, kan det være en god idé at opfordre til, at barnet tager et sug af den hurtigtvirkende medicin, før sportsaktiviteten går i gang.

Hurtigtvirkende medicin er blå

Blå

Huskeregler til hjemmet

Der er flere ting, du kan gøre for at skabe tryghed i dit hjem for et barn med astma. Blandt andet ved at mindske risikoen for, at barnet udsættes for noget, som udløser astmasymptomer. Vi har her samlet nogle af de mest gængse råd.

Hvis barnet er særligt sart over for bestemte triggere, som findes i dit hjem, og du ikke kan fjerne disse triggere – og barnet ikke kan behandle sig ud af symptomerne – kan det være nødvendigt, at forældrene holder barnet hjemme.

Luft ud

Luft ud med gennemtræk i fem til ti minutter. Ikke længere end det, for ellers stiger luftfugtigheden. Husstøvmider og skimmelsvamp, som kan give astmasymptomer, stortrives, når luftfugtigheden er høj.

Hold varmen

Sørg for, at der minimum er 20 grader indenfor. Dette mindsker også risikoen for en opblomstring af husstøvmider og skimmelsvamp.

Røgen skal udenfor

Børn med astma kan ikke tåle røg fra cigaretter (inkl. e-cigaretter). Så ryg altid udenfor, når barnet er på besøg.

Tjek pollentallet

Hvis barnet er allergisk over for pollen, er det vigtigt i pollensæsonen kun at lufte ud tidlig morgen og sen aften og i øvrigt holde vinduer og døre lukket resten af dagen. Hvis barnet skal overnatte, skal sengetøjet ikke luftes udenfor.

Sørg for, at der er rent

Hold mængden af husstøvmider, dyrehår og –skæl, nede. Det gøres bedst, hvis der bliver gjort grundigt rent en gang om ugen.

Mad med måde

Os fra madlavning kan udløse astmasymptomer. Husk at lufte godt ud, når der bliver lavet mad, mens barnet er på besøg.

Luk hunden ud

Hos nogle børn kan dyrehår og -skæl give astmasymptomer, så luk hunden eller katten ud og støvsug, hvor den har været, inden barnet kommer på besøg. Især er det vigtigt, at hunden eller katten ikke opholder sig på det værelse, hvor barnet evt. skal sove.

Sluk lysene

Os fra stearinlys kan give astmasymptomer, så undgå at tænde stearinlys, når barnet er på besøg.

Naturlig duft, tak

Kraftige dufte fx fra parfume, hårlak og rengøringsmidler kan også udløse astmasymptomer, så hold igen med de kunstige dufte.

Informér de andre i familien

Det er vigtigt, at alle de voksne omkring et barn med astma har en forståelse for astma, kender til barnets astma-triggere og ved, hvordan de skal forholde sig i tilfælde af et astmaanfald.

Når du selv har sat dig ind i informationerne om astma, kan du hjælpe med til at skabe endnu større tryghed for barnet ved at dele din viden med de andre i familien – voksne og større børn med tilknytning til barnet. Det kan du blandt andet gøre ved at lade dem se Astmanaut-filmen og læse det, der står her på siden.

bedsteforældre

Søskende

Fætter/kusine

Legekammerater

Se filmen sammen

Det kan være en god idé, at alle i familien kender til astma. Vis Astmanaut-filmen og tag en snak om den. Tryk på knappen herunder for at sende filmen via en mail til en i familien.

Loader video...

Livet med astma

Når et barn får konstateret astma, kan det føles som om, at verden lukker sig sammen om barnet. Forældre frygter måske endda, at barnet aldrig får mulighed for at leve et aktivt liv. Men de børn med astma, der tager deres medicin korrekt, kan klare de fleste fysiske udfordringer. Og faktisk er der talrige eksempler på astmatikere, der leverer en ekstraordinær fysisk indsats, selvom de har astma. Mød et par af dem her:

Pernille Blume

Landsholdssvømmer (f. 1994)
Pernille Blume havde sin debut som senior landsholdssvømmer til verdensmesterskaberne på kortbane i Dubai i 2010, da hun var 14 år gammel. Samme år som hun fik konstateret anstrengelsesastma. Hun har sidenhen deltaget ved alle store svømmemesterskaber.

Efter jeg fik konstateret astma, kom jeg på medicin, og det virkede rigtigt godt. Jeg var i stand til at træne og præstere meget bedre. Mit råd er, at man ikke skal lade begrænse af astma. Det, at have astma inden for svømning, er nærmere reglen end undtagelsen.

Mogens Kjæmpe Jensen

Bjergbestiger (f. 1972)
Mogens Kjæmpe Jensen er eventyrer, professionel bjergbestiger, tidligere landsholdstriatlet og skolelærer. I 2004/5 cyklede og løb han fra Viborg til Mount Everest basecamp i Tibet – en tur på 11.500 km, som han tilbagelagde på 100 dage. Nogle år senere, den 22. maj 2007, stod Mogens på toppen af verdens højeste bjerg. Et sted, hvor der er meget lidt ilt. Mogens kom i astmabehandling som ung triatlet på eliteniveau og har været aktiv med astma i mere end 20 år – nu som verdenskendt bjergbestiger. Han vil dog ikke anbefale alle med astma at bestige bjerge. Målsætningen skal sættes ud fra ens nuværende situation:

Drømme og mål er subjektive, så alle bør forfølge deres eget Everest. Nogle har som mål at gå eller løbe rundt om en bestemt sø, og så skal de gøre det.

Vidste du at...

disse kendte mennesker har også astma?

 

One Direction-stjernen Harry Styles
Fodboldspiller David Beckham
Danser og Vild med dans-instruktøren, Silas Holst