Skole

Se astmafilmen
Loader video...

Skab tryghed
for din elev med astma

Som lærer til et barn med astma er det vigtigt, at du ved, hvad der skal til for at skabe tryghed for barnet – og hvad du kan gøre for, at han eller hun kan deltage i aktiviteter på lige fod med klassekammeraterne. Her på siden finder du alt det, du skal bruge for at hjælpe barnet bedst muligt.

Det vigtigste du kan gøre
for et barn med astma

Klæd dig selv godt på om astma, astma-triggere og behandlingen af astma. Det kan du blandt andet gøre ved at se Astmanaut-filmen og læse mere om astma her på siden.

 • Spørg efter barnets astmakort, som ligger i astmatasken i skole- eller idrætstasken. Her kan du se, hvad barnet er allergisk over for, hvilken medicin barnet tager, og hvordan du skal håndtere et eventuelt astmaanfald
 • Sørg for, at andre lærere på skolen får korrekt viden om barnets astma og om den behandling, han eller hun får
 • Reducere astma-triggere i klasseværelset
 • Lad din elev med astma vide, at du ved besked om sygdommen og evt. spørge, om han eller hun har husket at medbringe sin medicin
 • Snak med klassen om, hvad astma er og vis Astmanaut-filmen for hele klassen. Jo bedre forståelse klassen har for astma, jo mere naturligt vil det være for dem at se deres klassekammerat tage sin astmamedicin i skolen

Informér dine kollegaer om astma

Det er vigtigt, at alle de voksne omkring et barn med astma har en forståelse for astma, kender til ting, som barnet ikke kan tåle og ved, hvordan de skal forholde sig, hvis ved et astmaanfald.

 

Når du selv har sat dig ind i informationen om astma, kan du hjælpe med til at skabe endnu større tryghed for barnet ved at dele din viden med kollegaerne på skolen. Det kan du f.eks. gøre ved at skrive en mail (husk idrætslæreren) eller lægge det ud på lærernes intranet. Brug eventuelt nedenstående tekstforslag.

LÆRERVÆRELSET

VIKAREN

IDRÆTSLÆREREN

KLASSEN

Medicin og astma
kort fortalt

Hvad er astma?

Astma er en kronisk lungesygdom, som kan ramme både børn og voksne. Når man har astma, har man en betændelseslignende tilstand (inflammation) i lungerne, som gør, at slimhinden i luftvejene hæver og danner for meget slim. Astma får også typisk musklerne, der sidder omkring luftvejene, til at trække sig sammen, så man hoster og får sværere ved at trække vejret.

 

Hvad trigger et anfald?

Børn med astma har sarte luftveje og får let symptomer, når de udsættes for noget, de ikke kan tåle. Astmasymptomer kan udløses eller forværres af det, der kaldes triggere; irritanter (stoffer eller aktivitet, der irriterer de sarte luftveje) eller allergener (stoffer der fremkalder en allergisk reaktion). Det er forskelligt fra barn til barn, hvad der udløser astmasymptomer – her er nogle af triggerne:

Triggere

Irritanter

 • kulde
 • varme
 • fugt
 • røg og os fra tobak, levende lys, udstødning, madlavning etc.
 • stærke dufte eller lugte f.eks. parfume
 • fysisk aktivitet

Allergener

 • pollen
 • husstøvmider
 • dyrehår og -skæl
 • skimmelsvampe

 

Infektioner (forkølelser)

Behandling af astma

Børn med astma har to slags astmamedicin, som de kan tage: forebyggende medicin og hurtigtvirkende medicin. Behandling med medicin er ret effektiv, og korrekt medicinering medfører typisk, at barnet kan leve med astma uden væsentlige begrænsninger.

Barnet skal medbringe den hurtigtvirkende medicin i skolen fx i den lille astmataske, som er blevet udleveret hos lægen. Astmatasken ligger som regel i skole- og/eller sportstasken.

Close

Forebyggende medicin

De fleste med astma skal tage forebyggende medicin hver dag. Medicinen modvirker at slimhinden hæver, at der dannes slim, og at musklerne omkring luftvejene trækker sig sammen. På den måde bliver der bedre plads i luftvejene til at trække vejret frit.

Læse mere

De fleste med astma skal tage forebyggende medicin hver dag. Medicinen modvirker at slimhinden hæver, at der dannes slim, og at musklerne omkring luftvejene trækker sig sammen. På den måde bliver der bedre plads i luftvejene til at trække vejret frit.

Den forebyggende medicin skal typisk inhaleres – det vil sige, at barnet skal suge medicinen ind med et kraftigt sug. Derudover får nogle børn også en forebyggende tablet

Forebyggende inhalationsmedicin er orange/brun

Orange el. brun
Close

Hurtigtvirkende medicin

Selvom barnet får sin faste forebyggende medicin hver dag, kan han eller hun pludselig opleve at få svært ved at trække vejret – fx hvis han/hun udsættes for astmatriggere.

Læse mere

Selvom barnet får sin faste forebyggende medicin hver dag, kan han eller hun pludselig opleve at få svært ved at trække vejret – fx hvis han/hun udsættes for astmatriggere. Mange får symptomer i forbindelse med sport eller fysisk anstrengelse, selvom de har taget den forebyggende medicin.

Et akut astmaanfald skal behandles med hurtigtvirkende medicin, der straks får musklerne omkring luftvejene til at slappe af og dermed give plads til, at luften kan passere. Hvis barnet får symptomer i forbindelse med sport, kan det være en god idé at opfordre til, at barnet tager et sug af den hurtigtvirkende medicin, før sportsaktiviteten går i gang. Virkningen kommer i løbet af få minutter og varer normalt ca. 4 timer.

Hurtigtvirkende medicin er blå

Blå

Konkrete tiltag i klasseværelset

Der er flere ting, du som lærer kan gøre for at skabe tryghed for et barn med astma: Blandt andet mindske risikoen for, at barnet udsættes for noget, som udløser astmasymptomer. Vi har her samlet nogle af de mest gængse råd.

 

Print evt. disse råd ud og hæng dem på klassens – og evt. også lærerværelsets opslagstavle, så alle kan se dem.

Luft ud

Skab et godt indeklima – luft ud flere gange om dagen med gennemtræk i fem til ti minutter Husstøvmider og skimmelsvamp, som kan give astmasymptomer, stortrives, når luftfugtigheden er høj.

Hold varmen

Sørg for at der minimum er 20 grader i klasseværelset året rundt. Dette mindsker risikoen for en opblomstring af husstøvmider og skimmelsvamp.

Ingen fugtige jakker

Undgå at tørre tøj i klasselokalet – parker det våde overtøj og evt. også våde sko uden for døren. Skimmelsvamp og husstøvmider ELSKER fugt.

Sluk lyset

Os fra stearinlys kan give astmasymptomer, så undgå at tænde stearinlys i klasseværelset.

Naturlig duft, tak

Stærke dufte fx fra parfume, hårlak og rengøringsmidler kan udløse astmasymptomer. Så tænk over, hvad du tager med ind i klasseværelset.

Sørg for at der er rent

Hold mængden af husstøvmider, dyrehår og –skæl, skimmelsvampe, pollen osv. nede. Det gøres bedst, hvis der bliver gjort grundigt rent

Særlig info til idrætslæreren

Fysisk aktivitet er vigtig i behandlingen af astma. Du kan sørge for, at din elev med astma får gode oplevelser med at dyrke sport. Det er en god idé at lade barnet vide, at du kender til, at han eller hun har astma.

Udover den forebyggende medicin, som barnet skal tage fast hver dag, har mange børn med astma brug for at tage et-to pust eller sug af deres hurtigtvirkende medicin (den blå) umiddelbart inden, de skal i gang med at være fysisk aktive. Og hvis den fysiske aktivitet alligevel forårsager astmasymptomer, skal barnet tage sin medicin igen.

Den hurtigtvirkende medicin ligger i astmatasken i skole- eller sportstasken sammen med et astmakort. Her kan du læse, præcis hvilken dosis af medicinen, barnet skal tage, samt hvad du skal gøre i tilfælde af, at barnet får et astmaanfald.

Hvis barnet er forkølet, vil barnet have væsentlige højere risiko for at få et astmaanfald end ellers og kan muligvis ikke præstere lige så godt fysisk som vanligt.

HUSK GERNE BARNET PÅ AT TAGE SIN HURTIGTVIRKENDE ASTMAMEDICIN INDEN SPORT!

Livet med astma

Når et barn får konstateret astma, kan det føles som om, at verden lukker sig sammen om barnet. Forældre frygter måske endda, at barnet aldrig får mulighed for at leve et aktivt liv. Men de børn med astma, der tager deres medicin korrekt, kan klare de fleste fysiske udfordringer. Og faktisk er der talrige eksempler på astmatikere, der leverer en ekstraordinær fysisk indsats, selvom de har astma. Mød et par af dem her:

Pernille Blume

Landsholdssvømmer (f. 1994)
Pernille Blume havde sin debut som senior landsholdssvømmer til verdensmesterskaberne på kortbane i Dubai i 2010, da hun var 14 år gammel. Samme år som hun fik konstateret anstrengelsesastma. Hun har sidenhen deltaget ved alle store svømmemesterskaber.

Efter jeg fik konstateret astma, kom jeg på medicin, og det virkede rigtigt godt. Jeg var i stand til at træne og præstere meget bedre. Mit råd er, at man ikke skal lade begrænse af astma. Det, at have astma inden for svømning, er nærmere reglen end undtagelsen.

Mogens Kjæmpe Jensen

Bjergbestiger (f. 1972)
Mogens Kjæmpe Jensen er eventyrer, professionel bjergbestiger, tidligere landsholdstriatlet og skolelærer. I 2004/5 cyklede og løb han fra Viborg til Mount Everest basecamp i Tibet – en tur på 11.500 km, som han tilbagelagde på 100 dage. Nogle år senere, den 22. maj 2007, stod Mogens på toppen af verdens højeste bjerg. Et sted, hvor der er meget lidt ilt. Mogens kom i astmabehandling som ung triatlet på eliteniveau og har været aktiv med astma i mere end 20 år – nu som verdenskendt bjergbestiger. Han vil dog ikke anbefale alle med astma at bestige bjerge. Målsætningen skal sættes ud fra ens nuværende situation:

Drømme og mål er subjektive, så alle bør forfølge deres eget Everest. Nogle har som mål at gå eller løbe rundt om en bestemt sø, og så skal de gøre det.

Vidste du at...

disse kendte mennesker også har astma?

 

One Direction-stjernen Harry Styles
Fodboldspiller David Beckham
Danser og Vild med dans-instruktøren, Silas Holst