Sport & fritid

Se astmafilmen
Loader video...

Skab tryghed
for et barn med astma

Som træner, instruktør eller leder for et barn med astma er det vigtigt, at du ved, hvad der skal til for at skabe tryghed for barnet – og hvad du kan gøre for, at barnet kan deltage i aktiviteter på lige fod med de andre børn. Her på siden finder du det, du skal bruge for at hjælpe barnet bedst muligt.

Det vigtigste du kan gøre
for et barn med astma

Klæd dig selv godt på om astma, astma-triggere og behandlingen af astma. Det kan du blandt andet gøre ved at se Astmanaut-filmen og læse mere om astma her på siden.

 • Sørg for at barnet med astma får gode oplevelser med sport og fysisk aktivitet blandt andet ved at hjælpe med at huske ham eller hende på at tage sin hurtigtvirkende astmamedicin, inden pulsen kommer i vejret
 • Spørg efter barnets astmakort, som ligger i skole- og/eller sportstasken. Her kan du se, hvad barnet er allergisk over for, hvilken medicin barnet tager, og hvordan du skal håndtere et eventuelt astmaanfald
 • Sørg for at evt. andre voksne omkring barnet får korrekt viden om barnets astma og om den behandling, han eller hun får
 • Mindsk eventuelle astma-triggere fra de omgivelser, barnet færdes i sammen med dig
 • Lad barnet vide, at du ved besked om astmaen – og spørg gerne, om han eller hun har husket at tage sin medicin, inden I går i gang, og har husket at tage den hurtigtvirkende medicin med ud på banen/i hallen
 • Hvis du observerer at barnet begynder at hoste, få svært ved at trække vejret eller få pibende/hvæsende vejrtrækning skal du opfordre barnet til at tage en lille pause og tage sin hurtigtvirkende (blå) medicin

Medicin og astma
kort fortalt

Hvad er astma?

Astma er en kronisk lungesygdom, som kan ramme både børn og voksne. Når man har astma, har man en betændelseslignende tilstand (inflammation) i lungerne, som gør, at slimhinden i luftvejene hæver og danner for meget slim. Astma får også typisk musklerne, der sidder omkring luftvejene, til at trække sig sammen, så man hoster og får sværere ved at trække vejret.

 

Hvad trigger et anfald?

Børn med astma har sarte luftveje og får let symptomer, når de udsættes for noget, de ikke kan tåle. Astmasymptomer udløses eller forværres af det, der kaldes triggere; irritanter (stoffer eller aktivitet, der irriterer de sarte luftveje) eller allergener (stoffer, der fremkalder en allergisk reaktion). Det er forskelligt fra barn til barn, hvad der udløser astmasymptomerne – her er nogle af triggerne:

Triggere

Irritanter

 • kulde
 • varme
 • fugt
 • røg og os fra tobak, levende lys, udstødning, madlavning etc.
 • stærke dufte eller lugte f.eks. parfume
 • fysisk aktivitet

Allergener

 • pollen
 • husstøvmider
 • dyrehår og -skæl
 • skimmelsvampe

 

Infektioner (forkølelser)

Behandling af astma

Børn med astma har to slags astmamedicin,: forebyggende medicin og hurtigtvirkende medicin. Behandlingen af astma er ret effektiv, og korrekt medicinering medfører typisk, at barnet kan leve med astma uden væsentlige begrænsninger.

 

Barnet skal medbringe den hurtigtvirkende medicin til sport og fritidsaktiviteter fx i den lille medicintaske, som er blevet udleveret hos lægen. Den forebyggende medicin medbringes til ture med overnatning.

 

Hvis barnet er forkølet, vil barnet have væsentlige højere risiko for at få et astmaanfald end ellers og kan muligvis ikke præstere lige så godt fysisk som vanligt.

Close

Forebyggende medicin

De fleste med astma skal tage forebyggende medicin hver dag. Medicinen modvirker at slimhinden hæver, at der dannes slim, og at musklerne omkring luftvejene trækker sig sammen.

Læse mere

De fleste med astma skal tage forebyggende medicin hver dag. Medicinen modvirker at slimhinden hæver, at der dannes slim, og at musklerne omkring luftvejene trækker sig sammen.

På den måde bliver der bedre plads i luftvejene til at trække vejret frit. Den forebyggende medicin skal typisk inhaleres – det vil sige, at barnet skal suge medicinen ind med et kraftigt sug. Nogle børn skal også tage en daglig tablet.

Forebyggende inhalationsmedicin er orange/brun

 

Orange el. brun
Close

Hurtigtvirkende medicin

Et akut astmaanfald skal behandles med hurtigtvirkende medicin, der straks får musklerne omkring luftvejene til at slappe af og dermed give plads til, at luften kan passere.

Læse mere

Et akut astmaanfald skal behandles med hurtigtvirkende medicin, der straks får musklerne omkring luftvejene til at slappe af og dermed give plads til, at luften kan passere.

Hvis barnet får symptomer i forbindelse med sport, kan det være en god idé at opfordre til, at barnet tager et sug af den hurtigtvirkende medicin, før sportsaktiviteten går i gang.

Hurtigtvirkende medicin er blå

Blå

Informér andre om astma

Det er vigtigt, at alle de voksne omkring et barn med astma har en forståelse for astma, kender til barnets astma-triggere og ved, hvordan de skal forholde sig i tilfælde af et astmaanfald.

 

Når du selv har sat dig ind i informationen om astma, kan du hjælpe med til at skabe endnu større tryghed for barnet ved at dele din viden med andre trænere, instruktører og ledere i klubben eller afdelingen – fx via mail eller i jeres lukkede Facebook-gruppe. Husk også at give besked til dem, som tager barnet med til stævner eller på lejrtur med overnatning. Se tekstforslag nedenfor, som du nemt kan kopiere ind.

 

Det kan også være en idé at give andre børn på holdet et godt indblik i astma. I kunne for eksempel snakke om astma og se Astmanaut-filmen sammen, eller du kunne maile Astmanaut-filmen til forældrekredsen.

ANDRE TRÆNERE

Træningslejr

Holdkammerater

Nemme huskeregler - inde og ude

Der er flere ting, du og de andre børn på holdet kan gøre for at skabe tryghed for et barn med astma. Blandt andet ved at mindske risikoen for, at barnet udsættes for noget, som udløser astmasymptomer – inde og ude. Vi har her samlet nogle af de mest gængse råd. Print evt. disse råd ud og hæng dem på opslagstavlen i sportsklubben, i jeres øvelokale eller andre relevante steder, så alle kan se dem.

Luft ud

Skab et godt indeklima – luft ud med gennemtræk i fem til ti minutter. Husstøvmider og skimmelsvamp, som kan give astmasymptomer, stortrives, når luftfugtigheden er høj.

Hold varmen

Sørg for, at der minimum er 20 grader året rundt i de lokaler, hvor barnet opholder sig – fx omklædningsrum og taktik- og øvelokaler. Dette mindsker risikoen for en opblomstring af husstøvmider og skimmelsvamp.

Ingen fugtige jakker

Undgå at tørre tøj i de lokaler, hvor I opholder jer – parker det våde overtøj og evt. også våde sko uden for døren. Skimmelsvamp og husstøvmider ELSKER fugt.

Ta' et sug før sport

Børn med astma kan sagtens dyrke sport og være aktive på lige fod med alle andre børn. Hvis fysisk aktivitet trigger astmaen, skal barnet bare huske at tage sin hurtigtvirkende medicin, inden aktiviteten går i gang.

Hold øje med vejret

Kulde og fugtigt klima kan trigge astmaen, så hvis det er meget koldt eller regnfuldt, kan det være nødvendigt med ekstra medicin Om foråret og sommeren kan børn med pollenallergi også have brug for ekstra medicin – særligt i tørt og solrigt vejr.

Pas på bålet

Os fra bål, fakler og stearinlys kan give astmasymptomer. Så sørg for, at dem som ikke kan tåle osen holder sig fra den værste røg , når der skal bages snobrød, etc. Sørg for at barnet medbringer sin hurtigtvirkende medicin, hvis I fx planlægger at lave bål.

 

Livet med astma

Når et barn får konstateret astma, kan det føles som om, at verden lukker sig sammen om barnet. Forældre frygter måske endda, at barnet aldrig får mulighed for at leve et aktivt liv. Men de børn med astma, der tager deres medicin korrekt, kan klare de fleste fysiske udfordringer. Og faktisk er der talrige eksempler på astmatikere, der leverer en ekstraordinær fysisk indsats, selvom de har astma. Mød et par af dem her:

Pernille Blume

Landsholdssvømmer (f. 1994)
Pernille Blume havde sin debut som senior landsholdssvømmer til verdensmesterskaberne på kortbane i Dubai i 2010, da hun var 14 år gammel. Samme år som hun fik konstateret anstrengelsesastma. Hun har sidenhen deltaget ved alle store svømmemesterskaber.

Efter jeg fik konstateret astma, kom jeg på medicin, og det virkede rigtigt godt. Jeg var i stand til at træne og præstere meget bedre. Mit råd er, at man ikke skal lade begrænse af astma. Det, at have astma inden for svømning, er nærmere reglen end undtagelsen.

Mogens Kjæmpe Jensen

Bjergbestiger (f. 1972)
Mogens Kjæmpe Jensen er eventyrer, professionel bjergbestiger, tidligere landsholdstriatlet og skolelærer. I 2004/5 cyklede og løb han fra Viborg til Mount Everest basecamp i Tibet – en tur på 11.500 km, som han tilbagelagde på 100 dage. Nogle år senere, den 22. maj 2007, stod Mogens på toppen af verdens højeste bjerg. Et sted, hvor der er meget lidt ilt. Mogens kom i astmabehandling som ung triatlet på eliteniveau og har været aktiv med astma i mere end 20 år – nu som verdenskendt bjergbestiger. Han vil dog ikke anbefale alle med astma at bestige bjerge. Målsætningen skal sættes ud fra ens nuværende situation:

Drømme og mål er subjektive, så alle bør forfølge deres eget Everest. Nogle har som mål at gå eller løbe rundt om en bestemt sø, og så skal de gøre det.

Vidste du at...

disse kendte mennesker også har astma?

 

One Direction-stjernen Harry Styles
Fodboldspiller David Beckham
Danser og Vild med dans-instruktøren, Silas Holst